Προτάσεις νόμου που αφορούν τα δίδακτρα στα δημόσια Πανεπιστήμια για τα αγγλόφωνα προγράμματα, τον θεσμό του αθλητικού σχολείου και τις φοιτητικές χορηγίες, κρατική μέριμνα, επιδόματα κ.α, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, στη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.
Το θέμα αγγλόφωνων προγραμμάτων στα Πανεπιστήμια
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννη, μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής για το θέμα των διδάκτρων των αγγλόφωνων προγραμμάτων είπε ότι δεν είναι σωστό ο Κύπριος φορολογούμενος να επιδοτεί τους οποιουσδήποτε φοιτητές επιθυμούν να φοιτήσουν σε αγγλόφωνο πρόγραμμα. «Τα πανεπιστήμια μας, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης τους εάν και εφόσον το θελήσουν, μπορούν να προσφέρουν αγγλόφωνα πρόγραμμα, αλλά η επιβολή διδάκτρων θα πρέπει να γίνεται στη βάση του πραγματικού κόστους», πρόσθεσε. Το πραγματικό κόστος, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννη, θα πρέπει να διασφαλίζεται σε ξεχωριστούς λογαριασμούς από πλευράς των πανεπιστημίων, να είναι εγκεκριμένοι οι λογαριασμοί αυτοί του εξωτερικού σε ελεγκτές και να δημοσιοποιούνται για να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια και ο έλεγχος του υπολογισμού. Σημείωσε ότι ο τρόπος που θα μπαίνουν μέσα οι φοιτητές θα είναι με διεθνείς εξετάσεις και όχι με τα αποτελέσματα των εισαγωγικές εξετάσεων.
Φοιτητικές χορηγίες και επιδόματα
Όσον αφορά τις φοιτητικές χορηγίες και τα επιδόματα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση ακούστηκαν απόψεις και εισηγήσεις για βελτίωση του τρόπου ή της πολιτικής των φοιτητικών χορηγιών. «Δεν φεύγουμε από τη φιλοσοφία των φοιτητικών χορηγιών είτε να δίνουμε κουπόνια είτε οτιδήποτε άλλο. Αντιθέτως, παραμένουμε στην υφιστάμενη φιλοσοφία της παρούσας νομοθεσίας. Εκείνο το οποίο έχει προβληματίσει και μπήκαν νέες εισηγήσεις είναι ότι υπάρχουν προβλήματα γιατί οι αξίες των ακινήτων, κατ΄ επέκταση το ένα κριτήριο συμμετοχής είναι το περιουσιακό, οι αξίες είναι σε μια χρονική περίοδο, ένα έτος που ήταν πιο ψηλές συγκριτικά με τις σημερινές και χρειάζεται εδώ πέρα αλλαγής της νομοθεσίας. Έγιναν εισηγήσεις για την πολυτεκνία, δηλαδή πώς να ενισχύσουμε την πολιτική της πολυτεκνίας μέσω της φοιτητικής χορηγίας», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι η δωρεάν δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση δέχεται επίθεση. Ανέφερε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση σε μια λογική ότι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν ως κοινές επιχειρήσεις, ότι πρέπει να επιβιώσουν με τους όρους της αγοράς και τους γενικούς κανόνες εμπορίας προϊόντων και ότι δεν πρέπει να αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, (δες ιδιωτικά πανεπιστήμια), με κανονισμούς που κατέθεσε στη Βουλή επιχειρεί την επιβολή διδάκτρων και την κατάργηση της διαδικασίας των παγκύπριων εξετάσεων, ως τη βασική πύλη εισόδου στα δημόσια πανεπιστήμια για τα προπτυχιακά προγράμματα, που θα προσφέρονται σε άλλη γλώσσα από τις επίσημες γλώσσες της Δημοκρατίας. «Για άλλη μια φορά να τονίσω ότι, ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε την εισαγωγή προγραμμάτων σε ξένες γλώσσες στα δημόσια πανεπιστήμια. Είναι μια πρόσθετη αξία. Θα ενισχυθεί με αυτό τον τρόπο η ανάπτυξη των δημόσιων πανεπιστημίων, θα ανοίξει ο δρόμος για προσέλκυση ξένων φοιτητών, αλλά και θα ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθεια για συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εκεί που διαφωνούμε είναι με την επιβολή διδάκτρων και την κατάργηση της διαδικασίας των παγκύπριων εξετάσεων. Γεγονός που αν επισυμβεί θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της δωρεάν δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον τόπο μας», πρόσθεσε.
Φοιτητική μέριμνα
Ο κ. Καυκαλιάς είπε, αναφορικά με το θέμα της φοιτητικής μέριμνας, ότι υπήρξε παραδοχή από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας για καθυστέρηση στην έναρξη της καταβολής της φοιτητικής χορηγίας, λόγω ασφαλώς και της πανδημίας. «Ζητήσαμε να ενισχυθεί η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας, ούτως ώστε να γίνει κατορθωτό το συντομότερο δυνατό να καταβληθούν οι χορηγίες στις οικογένειες των φοιτητών μας. Επιπλέον, ζητήσαμε την αύξηση των κονδυλίων για τα φοιτητικά επιδόματα, αλλά και να διασφαλιστεί ότι όλα τα διαθέσιμα κονδύλια θα κατανέμονται για τους σκοπούς της φοιτητικής πρόνοιας. Παράλληλα επιβάλλεται, και ως προς τούτο θέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις, να υπάρξουν ρυθμίσεις για περαιτέρω στήριξη προς τις ευάλωτες ομάδες, για την στήριξη των φοιτητών του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα με επιδότηση των αεροπορικών ναύλων, για αυξημένη στήριξη στην πολυτεκνία και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, ώστε αυτή να συμπεριλάβει τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου του 2018, (σήμερα ο νόμος προβλέπει εκτιμήσεις του 2013)», συμπλήρωσε. Σημείωσε, επιπρόσθετα, την ανάγκη για ψηφιοποίηση και απλούστευση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για τη φοιτητική χορηγία και επιδόματα.
Αθλητικά σχολεία
Όσον αφορά τον θεσμό του αθλητικού σχολείου, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι ο θεσμός του αθλητικού σχολείου είναι πολύ θετικός, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η αξιολόγηση που έχει επικρατήσει.Όπως είπε, ο διπλός ρόλος της αθλητικού σχολείου, της αθλητικής επίδοσης και της εκπαιδευτικής επίδοσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί. «Έχουμε ζητήσει, τούτο τον ρόλο να τον ενσωματώσουμε και στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, όπως είναι η δημοτική και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, με δική μου πρωτοβουλία έχουμε ζητήσει στην πολιτική της εκπαίδευσης του αθλητικού σχολείου να ενσωματωθούν και τα ΑΜΕΑ. Το Υπουργείου έχει ετοιμάσει δική του αξιολόγηση, την οποία παρουσίασε και μαζί με τις εισηγήσεις που έχουν ακουστεί σήμερα από πλευρά της Επιτροπής θα επανέλθουμε να δούμε με πιο τρόπο υλοποιούνται», πρόσθεσε. Όσον αφορά τα αθλητικά σχολεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και μαθητές, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να πάρει αποφάσεις που να μην αδικούν υποψήφιους μαθητές, αλλά και τις οικογένειες τους. «Έχουν αλλάξει τα δεδομένα λόγω της πανδημίας. Δραστηριότητες στις οποίες, υπό κανονικές συνθήκες θα συμμετείχαν οι μαθητές για να επιβεβαιώσουν ή και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους έχουν ακυρωθεί. Γι’ αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτοί οι μαθητές να αδικηθούν για το λόγο ότι το Υπουργείο Παιδείας θα παραμείνει σε αποφάσεις που έχουν ληφθεί πριν την πανδημία. Επιβάλλεται να γίνουν διορθώσεις, ώστε να υπάρξει μια αντικειμενική και δίκαιη αντιμετώπιση αυτών των παιδιών», πρόσθεσε. Σημείωσε την ανάγκη για διασύνδεση του αθλητικού σχολείου με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τη Δημοτική μέχρι την Τριτοβάθμια, καθώς και την ανάγκη το Υπουργείο Παιδείας να μελετήσει πως εντάσσονται τα παιδιά με αναπηρίες στα αθλητικά σχολεία, στο πλαίσιο και της ενιαίας εκπαίδευσης.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι σημαντικά προβλήματα και αδικίες προκαλούνται από την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την κρατική φοιτητική μέριμνα, σε βάρος φοιτητών. «Επιβάλλεται η άμεση επανεξέταση των κριτηρίων, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η πανδημία έχει πλήξει όλα τα νοικοκυριά. Ως Δημοκρατικό Κόμμα έχουμε εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει να εισαχθούν νέα κριτήρια που να λαμβάνουν υπόψιν, όχι μόνο την κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας, αλλά το ύψος τους εισοδήματος και την ιδιότητα του φοιτητή ως ενήλικα», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι με τις δυο προτάσεις νόμου που κατέθεσαν, επιδιώκουν την άρση αδικιών και αποκατάσταση της κοινωνικής ισότητας.«Η πρώτη πρόταση αφορά την παραχώρηση φοιτητικής χορηγίας σε περισσότερους φοιτητές μέχρι εξαντλήσεως του εγκριμένου από το κράτος ποσού. Με την δεύτερη παρέχεται το δικαίωμα στον Υπουργό Παιδείας, όπως εντός 90 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, να δύναται μετά από γνωμοδότηση τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, να εγκρίνει αιτήσεις οι οποίες δεν υπεβλήθηκαν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας για ειδικούς λόγους», συμπλήρωσε. Ο κ. Λεωνίδου είπε, αναφορικά με τα αθλητικά σχολεία, ότι εξέφρασαν τη στήριξή τους προς τον θεσμό και ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι για την αξιολόγηση των μαθητών που επιθυμούν να φοιτήσουν στα αθλητικά σχολεία πρέπει να υιοθετήσουν τα κριτήρια εισδοχής, που ίσχυαν πριν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, λαμβάνοντας υπόψιν τους αγώνες και τις δοκιμασίες της περσινής χρονιάς, έτσι ώστε κανένας μαθητής να μην αδικηθεί.
Πηγή: ΚΥΠΕ